Latte Macchiato

Latte Macchiato

Als je een koffieliefhebber bent, heb je vast wel eens van de Latte Macchiato gehoord. Dit heerlijke Italiaanse koffiedrankje is de afgelopen jaren steeds populairder geworden en is nu verkrijgbaar in veel koffiezaken en restaurants over de hele wereld. In dit artikel gaan we dieper in op wat het drankje is, hoe je het maakt en waarom het zo’n geliefd drankje is.

Wat is Latte Macchiato?

Dit is een Italiaans koffiedrankje dat bestaat uit drie lagen: melk, espresso en melkschuim. ‘Latte’ betekent melk en ‘Macchiato’ betekent vlek of vlekje. Bij het maken van het drankje wordt de melk eerst gestoomd en daarna in een glas gegoten. Vervolgens wordt er langzaam een shot espresso aan toegevoegd, waardoor er een donkere vlek ontstaat in de witte melk. Ten slotte wordt er een laagje melkschuim bovenop gegoten.

Hoe maak je Latte Macchiato?

Om thuishet drankje te maken heb je nodig:

 • Espresso-apparaat of sterke koffie
 • Melk
 • Melkschuim
 • Een groot glas

Om te beginnen, verwarm je de melk tot ongeveer 65 graden Celsius. Zorg ervoor dat je de melk niet te warm maakt, anders verbrandt het en krijgt het een bittere smaak. Schuim de melk op tot er een dikke, romige laag ontstaat. Maak vervolgens een shot espresso en giet deze langzaam in het glas met melk. Als laatste voeg je het melkschuim toe. Je kunt het koffie drankje serveren met een lepel om de lagen goed te mengen.

Waarom is Latte Macchiato zo geliefd?

Een van de redenen waarom dit drankje zo populair is, is vanwege de unieke presentatie. De drie lagen in het glas zien er niet alleen mooi uit, maar creëren ook een unieke smaakervaring. De melk verzacht de sterke smaak van de espresso, terwijl het melkschuim een romige textuur geeft.

Daarnaast is het ook een veelzijdig drankje. Je kunt het zowel warm als koud serveren, afhankelijk van het weer en je persoonlijke voorkeur. Bovendien kun je het drankje aanpassen aan je eigen smaak door bijvoorbeeld een siroop toe te voegen voor een zoetere smaak.

Latte Macchiato in Nederland

In Nederland is dit drankje ook een zeer populair drankje. Je kunt het vinden in veel koffiezaken en restaurants. Sommige koffieliefhebbers maken het ook thuis met behulp van een espresso-apparaat en een melkopschuimer. Het drankje is een perfecte keuze voor mensen die op zoek zijn naar een verfijnde en smaakvolle koffie.

De geschiedenis

De oorsprong ligt in Italië, waar het al decennia lang wordt gedronken. Het is pas in de jaren 90 van de vorige eeuw dat het drankje wereldwijd populair werd. In Nederland is het drankje pas de afgelopen jaren echt bekend geworden. Dit komt mede door de populariteit van koffiehuizen en de trend van latte art.

Latte Macchiato vs Cappuccino

Veel mensen verwarren Latte Macchiato met Cappuccino, omdat beide drankjes lagen melk en espresso bevatten. Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen de twee drankjes. Zo bevat Cappuccino meer espresso en heeft het een dikkere laag melkschuim. Bij Latte Macchiato ligt de nadruk juist op de melk, waardoor het drankje een zachtere smaak heeft.

Variaties

Er zijn veel variaties mogelijk, afhankelijk van je persoonlijke smaak en voorkeuren. Hieronder volgen een aantal populaire variaties:

 • Karamel: voeg karamel siroop toe voor een zoetere smaak
 • Vanille: voeg vanille extract toe voor een subtiele vanillesmaak
 • Chai: voeg chai kruiden toe voor een kruidige smaak

Hoe maak je Latte Macchiato zonder espresso-apparaat?

Als je geen espresso-apparaat hebt, kun je het drankje ook maken met oploskoffie of een filterkoffiezetapparaat. Maak eerst sterke koffie en warm de melk op. Vervolgens voeg je de koffie toe aan de melk en maak je een laagje melkschuim met behulp van een melkopschuimer. Giet het melkschuim voorzichtig over de koffie en melk, zodat er een mooie laag ontstaat.

Conclusie

Latte Macchiato is een heerlijk Italiaans koffiedrankje dat steeds populairder wordt over de hele wereld, ook in Nederland. Het drankje bestaat uit drie lagen: melk, espresso en melkschuim en heeft een unieke smaakervaring. Door de populariteit van koffiehuizen en latte art is het drankje ook steeds meer thuis te maken. Of je nu kiest voor een traditionele Latte Macchiato of een van de vele variaties, het blijft een heerlijk drankje om van te genieten.

Veel gestelde vragen

 1. Waar komt Latte Macchiato vandaan?

Het komt oorspronkelijk uit Italië en is al decennia lang populair.

 1. Hoe maak je Latte Macchiato thuis?

Om dit drankje thuis te maken heb je een espresso-apparaat of sterke koffie, melk en melkschuim nodig.

 1. Wat is het verschil tussen Latte Macchiato en Cappuccino?

Cappuccino bevat meer espresso en een dikkere laag melkschuim, waarbij de nadruk ligt op de melk.

 1. Kan ik Latte Macchiato maken zonder espresso-apparaat?

Ja, je kunt dit maken met oploskoffie of een filterkoffiezetapparaat. Maak eerst sterke koffie en warm de melk op. Voeg vervolgens de koffie toe aan de melk en maak een laagje melkschuim met behulp van een melkopschuimer. Giet het melkschuim voorzichtig over de koffie en melk, zodat er een mooie laag ontstaat.

 1. Welke variaties zijn er mogelijk op Latte Macchiato?

Er zijn veel variaties mogelijk, zoals Karamel, Vanille en Chai. Je kunt variëren met verschillende siropen en kruiden om jouw perfecte koffie drankje te maken.

Related Posts

Espresso

Espresso

Espresso Espresso is een heerlijke koffiedrank die zijn oorsprong heeft in Italië. Het is een kleine, geconcentreerde kop koffie die veel mensen over de hele wereld waarderen vanwege zijn rijke…

Read more

Ristretto

Ristretto Ristretto is een populaire koffievariant die bekend staat om zijn sterke smaak en verminderde cafeïnegehalte. In dit artikel zullen we alle aspecten van dit koffiedrankje bespreken, inclusief de oorsprong,…

Read more

Americano

Americano Koffie is voor veel mensen een onmisbaar onderdeel van hun ochtendritueel. Er zijn verschillende soorten koffie, elk met een eigen unieke smaak en aroma. Een van de meest populaire…

Read more

Lungo

Lungo Koffie is een populaire drank over de hele wereld en wordt door veel mensen dagelijks gedronken. Er zijn verschillende soorten koffie, waaronder Lungo. In dit artikel gaan we dieper…

Read more

Cappuccino

Cappuccino Cappuccino is een heerlijke Italiaanse koffiedrank die bestaat uit espresso, gestoomde melk en melkschuim. Het is een populaire drank die wereldwijd wordt genoten en wordt vaak geserveerd als ontbijtdrank….

Read more

Doppio

Doppio In de wereld van de koffie zijn er talloze variaties en smaken om uit te kiezen. Eén van de meest geliefde is de doppio, een Italiaanse dubbele espresso die…

Read more

Geef een reactie